Havene på planeten vår utgjør omtrent 70 % av jordens overflate. I moderne tid er de syv hav definert som Nordishavet, Atlanterhavet, Stillehavet, Det karibiske hav, Middelhavet, Det indiske hav, og Mexicogolfen. Men fra middelalderen var de syv hav definert i litteraturen som de syv farvannene Svartehavet, Middelhavet med Egeerhavet, Persiagulfen, Det kaspiske hav, Rødehavet, Adriaterhavet, samt Arabiahavet som egentlig er en del av det indiske hav. Arabiahavet ligger da ovenfor det indiske hav, og omfavner den arabiske halvøya. I dette farvannet har det opp gjennom tidene foregått mange historiske seilaser, og selv i dag er det mye pirataktivitet i området.

  • Ett av de middelalderske syv hav
  • Omfavner den arabiske halvøya
  • Pirataktivitet pågår fortsatt

Geografi

Som den nordligste delen av det indiske hav ligger Arabiahavet grenset til India, Pakistan, Iran, Oman, Jemen, Maldivene og Somalia. Havet er bundet til de andre sjøområdene Lakkadivhavet, Persiabukta og Adenbukta med Rødehavet litt lengre inn. Med et totalt område på 3 862 000 kvadratkilometer har Arabiahavet et areal som er nesten tre ganger så stort som Norskehavet, noe som sier sitt! Det dypeste punktet i havet måles til 4 652 meter under havoverflaten. Seiler du gjennom havet vil du kanskje møte på noen av øyene Lakshadweep, Basavaraja Durga Island, Piram Island, Pirotan Astola island eller Socotra.

Midt i Arabiahavet vil du ikke bare møte på vakre ting som ubebodde øyer og tigerhaier. Her vil du også finne verdens største dødsone, et havområde helt uten oksygen. Dette området ligger utenfor kysten til Oman og har et areal større en Skottland. På grunn av mangelen på oksygen finnes det ikke noe maritimt liv i dette området. Gjennom historien har Arabiahavet vært et område hvor mange handelsflåter har reist. I dag finner du også mange handelspunkter langs kysten til Arabiahavet. Den største havnen vil du finne i Pakistan mellom byene Kiamari og Saddan, og heter Port of Karachi.

Historie

For å kartlegge den menneskelige historien til Arabiahavet må vi kanskje tilbake til så tidlig som år 3 000 før Kristus, når mennesket satte seil for kanskje første gang. Området rundt Arabiahavet var på denne tiden hjem til de mest avanserte folkegruppene i verden. I flere tusen år ville dette havet florere av handelsbåter mellom Sør-Europa, Nord-Afrika med den arabiske halvøy og India. På grunn av det utfordrende terrenget på land mellom Europa og India, var sjørutene gjennom Arabiahavet viktige for å opprettholde handel. Innen Julius Caesar sin tid var det allerede mange godt etablerte handelsruter på denne strekningen, både til land og til sjøs.

Age of Sail, mellom 1571–1862, var en annen periode hvor Arabiahavet ble flittig brukt for handelsflåter mellom vest og øst. Men det er ikke bare over havoverflaten vi vil finne viktig historie og liv i Arabiahavet. Dette området er hjem til noe av det rikeste maritime livet på planeten, med unntak av den store dødsonen. Blant annet er det folksomt med haier i området rundt Omangulfen, men dette kan endre seg fort. Hele 50 % av artene i Arabiahavet er utrydningstruet. Dette inkluderer arter som sagskater, hammerhai og gitarfisken, som har levd i området lenge før mennesket begynte å reise med båter over dem.

Pirater

Selv om pirater er noe som blir forbundet med fortiden er det fortsatt pirater som herjer i Arabiahavet. Faktisk var det en økning av antall angrep på båter utført av pirater i 2018. Med over 200 angrep på sivile fartøy globalt blir det utført angrep nesten daglig, og mange skjer i Arabiahavet. Det er hovedsakelig angrep fra somaliske pirater som skremmer reisende på disse områdene. Somalia har en enorm kystlinje langs Arabiahavet, samt en strategisk plassering langs Adengulfen, hvor mange piratskip holder til. Piratenes gylne dager i Arabiagulfen var derimot rundt år 2010, og farvannet er mye tryggere nå enn for ti år siden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adriaterhavet

July 17, 2019